Pakkliste vinter

Pakkliste for overnatting vinterstid

(forslag – bruk fornuft)

Se under tabellen for tips og forklaring.

Personlig utstyr   Patruljeutstyr  
Ski og staver   Telt/multiduk/presenning eller snøspade(r)  
Skistøvler   Surretau  
Anorakk/vindtett jakke med hette   Telefonnummer til hjemmekontakt  
Vindtett bukse   Førstehjelpsutstyr  
Langt ullundertøy   Felles mat  
Ekstra undertøy   Reserveproviant  
Ekstra raggsokker og ullstrømper   Kokeapparat, gryter og brennstoff  
Tykk ullgenser eller fleecegenser   Øks/tursag  
Gamasjer   Reparasjonsverktøy til skibindinger  
Fotposer   Skismurning  
Skjerf, votter, vindvotter og lue   Stearinlys  
Lykt med ekstra batteri   Telefonnummer til hjemmekontakt  
Kopp, tallerken og bestikk      
Drikkeflaske og/eller termos      
Mat      
Te/kakao/kaffe/rett i koppen      
Mulepose      
Noe å skrive på og med      
Niste      
Solbriller      
Fløyte      
Dopapir      
Våtservietter      
Fyrstikker i vantett pakning      
Hvis du trenger det:
Kamera, solkrem, skifeller, sangbok.
     

 

Forklaring:

Personlig utstyr

Ski og staver
Gjerne smørefrie fjellski. Og lange nok staver.

Skistøvler
Hvis skistøvlene er små, kan det bli farlig kaldt til tærne. Raggsokker utenpå skoene fungerer utmerket som skovarmere. Klipp et lite hull i sokken foran, slik at sålen går inn i bindingen,spesielt hvis du bruker fotposer ytterst, slik vi gjør når vi baser i djupsnø og ikke vil at skoene og buksebeina skal bli våte.

Anorakk/vindtett jakke med hette

Vindtett bukse

Langt ullundertøy
Ull er å foretrekke i stedet for syntetisk superundertøy, fordi ullundertøy varmer bedre når du ikke er i bevegelse. Ullundertøy klør bare de første fem minuttene du har det på.

Ekstra undertøy
Hvis undertøyet er klamt og fuktig, må det skiftes før vi går i soveposen. Ekstra sett ullundertøy er ren luksus.

Ekstra raggsokker og ullstrømper
Tynne ullsokker innerst og raggsokker utenpå. Det er ikke bare viktig, men kritisk at du skifter til tørre sokker før du legger deg til å sove.

Tykk ullgenser eller fleecegenser
Når vi tar pause underveis eller slår leir, tar vi på oss ullgenseren for å holde på varmen. Når vi har gått langt er vi klamme og svette. Da er det viktig å ha noe tjukt under anorakken.

Gamasjer
Hvis du ikke bruker gamasjer, går skoene fulle av snø når du tar av deg skiene. Da blir du våt på beina. Når det er kaldt er det ikke bare ubehagelig å gå med våte sko/strømper. Det kan være farlig.

Fotposer
Når vi slår leir i snø, blir skoene våte hvis du ikke har fotposer. Med fotposer (som går over kneet), holder du sko og klær tørre og føttene holder bedre på varmen. Hvis du ikke har fotposer, får du noen du kjenner til å sy dem til deg. Klipp i stykker en gammel anorakk eller et gammelt telt for å få fatt i høvelig stoff.

Skjerf, votter, vindvotter og lue
På vintertur er det viktig å ha med ekstra sett votter og lue. Først og fremst at du kan erstatte evt. mistede votter og lue. Votter er mye bedre enn hansker.

Lykt med ekstra batteri
En hodelykt med led-pærer er å foretrekke. Oppbevar ekstra batteri i ei innerlomme, slik at de holder varmen.

Kopp, tallerken og bestikk
Det er lurt å ha en sammenleggbar kopp i ei lomme i jakka, slik at det går an å drikke under veis.

Drikkeflaske og/eller termos
Om vinteren er det viktig å ha med termos. Du trenger å drikke mye når du er på tur og hvis du oppbevarer vann på ei flaske og ikke i en termos, vil det fryse.

Mat
Middag kan patruljen planlegge sammen, men tørrmaten har du med selv. Ha med knekkebrød/smør/pålegg og en pose fruktsuppe, så kommer du langt. Hvis du vil bære på litt luksus, kan du ha med pølser eller bacon. Stekt bacon til frokost sitter lenge i magen utover dagen. Ikke ta med sjokolade som proviant…
Til middag kan patruljen spleise på en pose gryterett og ta med en pose ferdigbruna kjøttdeig å ha oppi. Med knekkebrød til blir dette en solid middag.

Te/kakao/kaffe/rett i koppen Hvis du liker te har du en fordel, for det blir ikke så mye klin og gugge i og rundt koppen av å drikke te, som det blir hvis du skal søle rundt med sjokoladepulver.

Mulepose
Hvis du skal ha med sjokolade på tur, så knekk den i småbiter før du drar hjemmefra. Bland sjokoladen med rosiner, kjeksbiter og nøtter i to-tre plastikkposer. Oppbevar posene i lomma på sekken, slik at du får fatt i dem fort.

Noe å skrive på og med
Patruljen vil garantert få oppgaver som krever skriving. Ta med blyant å skrive med for penna fryser hvis det er kuldegrader.

Niste
Vi starter turen om morgenen og lager ikke mat før middag. Mat underveis har du med ferdigsmurt. Ikke baser deg bare på sjokolade som proviant. Sjokolade er greit hvis du trenger energi fort, men du blir ikke mett av sjokolade.

Solbriller
Hvis du skal på høyfjellet og sola skinner, blir du solblind uten solbriller.

Fløyte
Hvis du har med ei fløyte, slipper du å brøle etter hjelp hvis du går deg bort.

Dopapir
Ta med ditt eget dopapir så er du sikker på at du har det med. Oppbevar det i en tett(!) plastpose.

Våtservietter
God hygiene er kjempeviktig på vintertur. Du må vaske hendene etter at du har vært på do og før du spiser. Om vinteren er det vanskelig å finne vaskevann og da er porsjonspakker med våtservietter genialt. Du må bare huske å oppbevare dem i ei lomme inne ved kroppen, slik at de ikke fryser. Brystlomma på skjorta er ypperlig til å bære våtservietter i.

Fyrstikker i vantett pakning
Ta med dine egne fyrstikker. Gasslighter fungerer ikke i minusgrader og er vanskelig å bruke med våte, valne fingre.

Hvis du trenger det: Kamera, solkrem, skifeller, sangbok.

Patruljeutstyr

Telt/presenning eller snøspade(r)
Hvis du ikke skal på høyfjellet, er det enklere å satse på gapahuk enn telt som overnattingsmulighet. Presenning er lettere å bære enn et telt. Ta alltid med spade på overnattingstur om vinteren.

Surretau
Ta med sisaltau uansett hvor du skal på tur. Om ikke annet kan du bli nødt til å lage ei båre.

Kart og kompass i (vanntett) kartmappe
Hver patrulje må ha med kart over området vi skal inn i og kompass å navigere etter. Ei kartmappe er lurt å ha for å oppbevare kartet og kompasset i.

Førstehjelpsutstyr
Elastisk bind, enkeltmannspakker, plaster, gasbind, kompresser, pyrisept og basimycinsalve. Saks kan være lurt, men du kommer langt med tollekniven også.

Felles mat
Det kan være mye å spare hvis patruljen samarbeider om middagsmaten.

Reserveproviant
Fruktsuppe/sjokolade/snurring på boks fungerer bra som nødproviant. Lag en vanntett pakke med solid plastomslag som dere kan ha med på tur etter tur.

Kokeapparat, gryter og brennstoff
Primus er best, men stormkjøkken duger. Husk brennstoff. Ha med minst en liter (helst to) til stormkjøkkenet for ei helg. Husk rødsprit til opptenning hvis du har med primus. En enkelt kasserolle på 1,5 liter holder lenge som kjel, enten det er til middagslaging eller vannkoking. Hvis du har med mat som må stekes, trenger du nødvendigvis stekepanne i tillegg.

Reparasjonsverktøy til skibindinger
(multiverktøy eller skrujern og tang)

Skismurning
Smørefrie ski er å foretrekke…

Stearinlys
Varer lenger enn batteriene i lommelykta. Stearinlys varmer bedre enn telys. Kapp stearinlys i to og oppbevar dem i lomma på sekken.

Telefonnummer til hjemmekontakt
Hvis du er på patruljetur er du pålagt å ha det med. Husk det!

Surretau (sisal)
Sisaltau skal være med på tur som en del av førstehjelpsutstyret. Hvis noen skader seg alvorlig, trenger du sisaltau til båra du skal bruke når du bærer den skadde ut av området.

Øks/tursag
Hver patrulje må ha med minst ei øks og ei sag hver. Gjerne flere. Det trengs mye ved til en hel kveld ved et leirbål.

Speiderhåndboka
Hjelper deg ut av de mest kinkige situasjoner og gir inspirasjon til hvordan du kan gjøre livet enklere og mer komfortabelt når du er på tur.