Kanotur for flokk 25.-26.mai 2013

cid image002 jpg01CD49A9Hei. Da er en fantastisk tur over! Det var slitene men fornøyde unger, som ikke ville hjem!

Kanoturen i vår var lagt til ett nytt vann for flokken. Leirsjøen i Bymarka, som er et fint vann å padle i, men litt lengere å gå til og ikke minst bære kanoer til.

 

Vi startet fra parkeringa på Granåsen, derfra gikk vi nesten opp til Frøset gård. Og så over jordet og ned til vannet. Der fant vi en idyllisk leirplass, Vi satte fra oss sekkene, før de som ville gikk tilbake får å finne bilen til Lise. Den med 9 kanoer, 10 telt, div kokeutstyr og annet fellesutstyr. Som måtte fraktes inn.

Heldigvis hadde Lise nøkkel til bommen og hun hadde kjørt nesen helt frem. Det var igjen kun 60 meter ned til vannet. Etter å ha bert alt utstyret, fylte vi opp kanoene og padlet utstyret fram. En lettet gjeng kom frem til leirplassen, «Heldigvis slapp vi å bære alt helt hit!»

Nå krevde magene til mange forpleining, for etter en lengere gåtur og frakting av utstyr og kanoer, er det godt med mat! Vi bare måtte ha litt påfyll, før det var tid for å sette opp leir, heising av flagg og andre faste gjøre mål.

A057

Arnstein og Roy ordnet med ei orienteringsløype, med innlagte poster med førstehjelp, knuter, hva hvis ulykker/brann og baderegler alt knyttet opp mot «Jeg er berett» merke. Ei løype som ungene orienterte seg fint frem i, men som vanlig beregner vi litt lite tidJ

Så da vi var ferdige med løypa var spørsmålet: Kano eller middag først? Fornuften seiret og primuser skjærefjøler, kniver og mat ble funnet frem. Ungene fikk i oppdrag å lage middag patrulje vis, med all oppskjæring, steiking og kokkelering på egen hånd. På menyen var det pytt i panne med kjøttpølser, potet, paprika, mais og løk. For den som ville ha var det saus til.

Gryter og stekepanner ble etter hvert tomme, og ungene mette og fornøyde med selvlagd mat. Da var også været bedret seg og det ble litt tid til og dype tåa i vannet. Noe kaldt?

Så kom det speiderne hadde ventet på: KANOTUR! Vi dro ut med åtte kanoer med tre i i nesten alle kanoene.

En fin padletur utover en speilblank vannflate, bare årene og noen par med Stokkender forstyret freden. Foruten gledeshyl fra 19 speidere da!

Noen gikk i land på det som så ut som ei øy, her måtte det utforsking til! De fant bålrester, maurtuer, flere ender og at øya satt fast til land med ett sivbelte.

Vi andre padlet forbi og fortsatte inn i «overfloden», ei elv å utforske, Hva fins det her? Etter ei stund med rolig padling, hørte jeg et hyl: Bever! Flere av speiderne hadde fått øye på en bever som svømte mot land, men som dukket da kanoene kom nærmere. Dette var spennende!

A081

Vi padlet videre etter å ha forvist oss om at beveren hadde lurt oss og sikkert svømt hjem. Lenger oppover elva bar det, helt opp til at vi fant ut at skulle vi komme videre, måtte vi ut av kanoene å bære de over ett stykke med for lite vannføring. Men de voksne fant ut at det måtte vente til i morra. Klokka var nesten ti og vi skulle jo ha leirbål også. Så vi vente kanoene, og padlet nedover elva igjen, og ut på Leirsjøen i skumringen. Noen av speiderne syntes at det begynte å bli vel mørkt. Men som Ingrid sa: «Lise, selv om jeg syntes det var litt skummelt, så var det koselig å padle.»

Tilbake i leiren hadde Olla ryddet og gjort klart til leirbål! Og denne gangen var det Niclas som fikk prøve seg med tennstålet. Vala og Sunniva innviet bålet, før underholdningen startet. Sang, vitser og hurrarop, lød utover ett stille mørkt vann, bland slanke trær…

Og like før halv tolv senket roen seg blant teltene. Mens vi ledere fant en varm kopp og samtalen om dagen ved bålet.

Søndagen oppbrant med ei stor sol som varmet godt. Før frokost var det flere av ungene som hadde fått laget seg ei rognfløyte etter anvisning fra Roy.

Etter frokost og «God Morgen», ble sekkene pakket og teltene ryddet, før de aller fleste ville ut på en ny lang kanotur. To ble litt lei seg, da de skulle bli hentet i ellvetida, og ikke kunne bli med. I stedet fikk de pakke ned telt!

Mens Morten og Lars ville bli igjen hos Olla og Lise. Morten begynte på knivmerket, og Lars pakket telt og spikket seg ei skje.

Resten av speiderne fant redningsvester og plass i kanoene og la i vei sammen Arnstein, Roy og Monica. Her skulle det padles over til Lille Leirsjøen, så de utrustet seg med tau for å slepe kanoene opp elva. Så bars det av gårde med utforsker trang og spenningslyst, får vi se bever i dag og?

Stykket der kanoene måtte bæres var ikke langt, så de fikk dem opp med hjelp av tau og bæring, og det var ikke alle som ble blaut! Så opp i kanoene igjen og utover Lille Leirsjø. I den andre enden av vannet fant de ei elv som var rundt en meter bred men ganske dyp, Litt artig å padle langs denne når du rekker bort til begge breddene på en gang. Her var det mange spor etter bever og ungene tok med en bevergnagd pinne tilbake som suvenir!

Ungene kom tilbake fra tur med mange fine opplevelser, men litt slitne i armene. Men da var det utstyr som skulle fraktes og bæres. Klokka begynte å nærme seg avreise. Så her var det bare å heng i.

Takk for ei fin helg, med mange speideropplevelser!