Gruppeturen til Frøset og Leirsjøene

Flokk, tropp og roverlag har nettopp hatt en fin, men delvis kald og våt gruppetur til Frøset gård, fyllt med turopplevelser, god mat og godt samvær.

I tillegg fikk mange foreldre besøkt oss på leirstedet, mens naturen viste seg fra sin fineste side. 

 

 

Det var endel frafall til turen, for sommerferien var akkurat begynt da alle enhetene i Charlottenlund speidergruppe møttes på Shell ved Granåsen for å gå inn til Frøset gård og Store Leirsjø. Kanoene og fellesutstyr var kjørt inn, og både store og små speidere gikk inn den halve kilometeren inn til leirstedet vårt.

På forhånd visste vi at værmeldingen ikke var den beste for helga, så vi hadde nevnt behovet for både votter, luer, regntøy og ullundertøy i turinformasjonen. Hvor kaldt det egentlig skulle bli, skjønte vi etter hvert.

Fredag kveld ble gampeteltene satt opp for roverne, lavvoene til flokken og sverveliteltene til troppen, og været var ganske greit, men litt kjølig etter at sola gikk ned.

Så kom været på lørdagen. Troppen startet med kanoorientiering, fem poster som var lagt av roverne og Bjørn Olav på fredag kveld. Flokken dro opp på Frøset gård og tok hinderløypemerket, med bl.a. slynge, vippe, stige samt opphengt bildekk som hindre.

Lederne oppdaget tidlig at mange speidere ikke var godt nok kledt til det været vi fikk. Etter rundt en time på kanoorientering, valgt vi å avbryte aktiviteten, fordi det var såpass mange som slet med å holde varmen. Istedet for å sitte i en våt kano, gikk mange speidere tilbake til leirstedet fra de postene de var kommet fram til. At en mannlig troppsleder gikk rundt med sin kano, bidro også til at troppen avbrøt sin aktivitet. Det ble istedet nødvendig å ta en liten time-out i teltene, for å skifte og til å få varmen i soveposen.

Planen var at flokken skulle overta kanoene etter troppen, men vinden hadde økt ut over dagen, og regnet hadde ikke gitt seg, så istedet gikk flokken ut på en laaang gåtur. Flokkens tur var på mellom 8 og 9 km, og gikk i svært ulendt terreng med myr, og bratte, smale skogstier langs vannet.

Troppen sto under presenningene og forteltene og lagde en veldig god meksikansk gryte til alle. Regnet ga seg ikke, så etter middag ble det mest inneaktiviteter i teltene – og ikke noe leirbål – noe alle var fornøyd med. Lederne holdt ut ute under pressenningen en stund utover kvelden. Roverne var også godt forberedt på været, men det ble kaldt og vått for alle på tur på lørdags kveld. I ettertid fikk vi se at det var en av de våteste og kaldeste junidagene og -nettene på veldig mange år.

På søndagen så klarnet været noe opp fra morgenen av, og da de første foreldrene kom, var sola framme. Vi fikk vist fram både leiren og livet vårt, men fordi været ble såpass fint, fikk ikke vist hvordan vi egentlig hadde det på turen. Utover dagen kom det flere foreldre til, og vi fikk god hjelp til nedrigging av leir, og senere også til oppheng av våte telt og presenninger i lokalet. Søndagen ble riktig fin: vi trengte verken ullundertøy eller lue i sola!

Til slutt avlsuttet vi hele speideråret med utdeling av merker til både flokk og tropp oppe på Frøset gård, før vi ønsket hverandre god sommer!

Turen ble riktig fin, men vi og mange speidere opplevde dessverre at mange speidere (både i flokk og tropp) ikke hadde med gode nok klær. Ledere og noen godt utstyrte speidere lånte ut ekstra hodeplagg, votter, regnbukser, leirbålskapper og til og med undertøy til kalde og våte barn. Til alle foreldre: vi ledere kan ikke ta ansvar for barn på tur som ikke har med godt nok utstyr! Når det er spådd opptil ti meter per sekund i vind, godt med regn og en maksimumstemperatur på 7 grader, så alle ha med vanntette klær, lue og votter i ull, ullundertøy, varme støvler/sko og flere skift! Selv om dette var en midtsommertur, måtte utstyret være som på en vintertur, bare mye våtere! I troppen er det bestemt at vi skal starte semesteret med et obligatorisk foreldremøte, hvor bl.a. vi vil gå gjennom hvilke krav et slikt ekstremvær setter til utstyret speiderne må ha med seg.

 

Med de alvorsordene takker vi for nok et godt speiderår og ønsker alle speidere og foreldre en riktig god sommer! Vi sees til høsten!

Fotogalleri:

Fotografer: Bente Seljestokken, Vegar Seljestokken, Roy Seland, Marthe Møsth Johansen og Nils Andreas Thommesen.