Trønderspeidere i Friluft 2015, flokken

01Vi vant igjen! For fjerde år på rad vant en patrulje fra flokken til Charlottenlund Speidergruppe Småspeiderkonkurangsen på TSF. I år som i fjord ble Tsf holdt på Midsantangen, i Malvik. Et supert leiromeråde.

Vilde, Kaya, Øystein og Lise gjorde sitt beste med å sette opp lavvoene på fredagskvelden, mens det snødde “kattunger”.  Og de stod oppe så lenge vinden ikke snudde 😉

På lørdag morgen kom 14 småspeidere forventningsfull til leiren, med Arstein og Hanne og slo seg sammen med oss fire.

I tillegg ble Daniel og Johan fra Vikhammer med oss. Så vi var en ganske stor gjeng nederst i småspeiderleiren. Alle fikk instalert seg i lavvoene før vi fant frem mat til lunsjen.

 

Oppstiling! og ja det går litt fortere med litt trening. Men denne gangen skulle patruljesekk, liggeunderlag og patruljebanner med. Hvem tar hva? og i hvilken patrulje hører jeg til og i hvilken rekkefølge skal vi stå nå? Ikke helt lett når noen mangler. Men det ordnet seg i rekkene og vi fant veien opp til konkurangseplassen. Der var det i alt 25 patruljer klare til dyst. Artig at vi er så mange!

Vi hadde en rundløype på åtte poster som inneholdt knuter, førstehjelp, miljøvern, plantekjenskap, dyrekjenskap, speiderlov, speiderhistorie og orintering. Det gikk ann å få maksimalt 20 poeng på hver post. 4 av dissse poengene blir ut delt på avmelding og samarbeid. Avmelding hva var det vi skulle si igjen? “Patrulje Hakkespett, fra Charlottenlund Speidergruppe av Nsf. 5 stykk melder ankomst.” og da selfølgelig med speiderhilsen. Og likedan etter at vi var ferig med posten. Det er mye å huske på, under en sånn konkurangse. Det var slitne men fonøyde speidere som var tilbake i leiren i firetida.

Denne gangen var det patrulje Tiur som hadde ansvar for matlaging. Grønnsaker ble kuttet og hamburgere stekt. og som alltid var det mer enn nok mat. De spiste seg gode å mette før lek og treklatring forsatte.

Leirbål var klokka 20 og de er artig å se ca 500 speidere samlet til felles hygge og ja vi høres. I år var det leirbålsstudio, med interjuer og underholdning av, med og for speidere. Artig. Vi hadde også egen speiderild som kom undersjøisk fra Vanvikan etter ett års reise rundt i Trøndelag. Midt under leirbålet ble det en teknisk pause, da flere av teltene ble tatt av vinden. Noe Arnstein hadde sørget for at ikke våre gjorde, så flokken vår besørget pauseunderholdning med dans fra senekanten til en “vakker” pausemusikk. Artig å se at de tør slå seg løs foran flere hundre speidere med iprovisert felles dans. Flott!

Etterhert fant de soveposen og sovnet ganske fort. men det var flere som våknet i to tida, da blåste det fært og rengnet høljet ned. det stod på som værst i en times tid og da var det noen som ville hjem! Men med litt trøst og en forsikring om at telte stod trykt. så gikk det greit. Og jeg var glad det var mørkt så, så de ikke så at jeg tviholt i lavvostanga og kryset fingrene for at det holdt.

Men søndags morgen oppbrant med sol og vindstille og det er jo helt vanlig når vi skal ha praktisk oppgave, som i år var å lage en drage, som skulle dekoreres, og være flygedyktig. Det siste er ikke lett når det er helt vindstille…

Men patreuljene gikk løs på oppgaven med fantasi og kreativitet og det ble fire flotte drager. Og vi hadde fornøyde småspeidere når premieutdelinga var etter endt leirrydding og pakking.

Takk for ei fin helg, sammen med flokken og ledere på Midsandtagen.

 

Ansvarsfraskrivelser? Hørt etter ordre om å plukke opp flisene etter spikkinga si på leirområdet:

«Æ trur aldri æ har plukka så mang kilometer med spikk, så no har æ i hvert fall gjort mitt!»

Jentene: «no e det bare guttan som ikke har plukka opp sitt»

Guttene: «no e det bare jentan sitt som e igjæn»

Ærlige, til dels ulike oppfatninger av konkurransens utfordringer:

«Ja, no ska vi kjæmp sammen dåkker, husk, vi passe på hverandre!»

«Herre va ænkelt»

«Oppgavan va skitvanskelig»

«Æ skjønt ingenting æ»

«Æ e sikker på at vi vinn»

Leder skulle hjelpe en gutt som hadde satt seg fast i et tre under klatring, da høres det fra tilskuerne:

«Åh nei – vi vil ikke kom å redd dæ å, da ringe vi heller brannvesenet!»

Omtanke under leirbålet:

«hehehe, æ spist opp godteriet mitt i går æ…»

«du kan godt få smak litt te mæ!»

Ellers opplevdes speiderne noget territorielle, dog med grunnleggende behov for å stilne sult og slukke tørste:

«jenta har ingen adgang i gutteteltet» (med dertil uttalt straff ved overtredelse – som grunnet sensur ikke gjengis)

«å ingen gutta får vis sæ i jenteteltet , ellers snik vi oss inn te dæm om natta når dæm søv»

«ska vi spis no?»

«e det snart mat ?»

«æ kan bynn å lag mat æ»

«ska vi ordne varmvann?»

«har vi vann ?!?!»

«har vi kakao?!?!»