Pakkliste sommer

 

Pakkliste for overnatting sommerstid

Se under tabellen for tips og forklaring.

 

Personlig utstyr   Patruljeutstyr (patruljen må dele på å bære)
 
Regntøy   Telt , multiduk eller presenning (til gapahuk)  

Ekstra sett klær (ullundertøy, ullsokker)

  Sisaltau til surring  
Genser for kalde kvelder (og lue, votter)   Øks/tursag  
Håndkle   Førstehjelpsutstyr  
Toalettsaker: Tannbørste, tannkrem, såpe   Evt. felles mat  
Sovepose   Telefonnummer til hjemmekontakt  
Liggeunderlag   Evt parafinprimus og parafin  
Tollekniv   Øks/tursag  
Fløyte   Stearinlys  
Lykt med ekstra batteri      
STOR kopp, tallerken og bestikk      
Drikkeflaske      
Mat til personlig forbruk      
Te/kakao/kaffe/rett i koppen      
Mulepose      
Noe å skrive på og med      
Niste      
Dopapir      
Våtservietter      
Fyrstikker i vantett pakning      
Hvis du trenger det:
Kamera, speiderbok
     
 Noen brødposer. Brukes til ditt eget avfall som du tar med hjem. Det er også kjekt å ha utenpå tørr sokk i skoene hvis skoene er våte.

Personlig utstyr

Regntøy
Hvis det regner, må du ha regnjakke og regnbukse å trekke på deg. Uten regntøy kan du bli farlig nedkjølt, spesielt hvis det blåser og temperaturen er lav. Ha alltid regntøy i sekken.

Ekstra sett klær
Hvis du plumper i bekken, kan det være greit å ha et sett tørre klær å skifte til. Mor vil trolig gå bananas hvis du legger igjen klesskift, men vurder selv om du trenger det for klær er tungt å bære på.

Tykk ullgenser eller fleecegenser
Også om sommeren kan det bli kalde kvelder. Da er det greit å ha en tykk genser. Likedan er det greit å ha en ullgenser å trekke på seg når du bruker regntøy. Da blir du fort klam og svett når du beveger deg og tilsvarende kald når du setter deg ned.

Håndkle og toalettsaker
God hygiene er viktig når du er ute i naturen. Det er lurt å ta med såpe og bruke den, for det er ikke gøy å være på tur med oppkast og diare. Apotekene selger småflasker med såpe og shampo som det er lov å ha med på flyreiser.

Sovepose/liggeunderlag
Temperaturen om natta kan fort krype ned mot fire-fem plussgrader. Ikke ta med for tynn sovepose. Du kan bruke tynnere (og lettere) liggeunderlag om sommeren enn om vinteren.

Tollekniv
Det går ikke an å dra på speidertur uten en god tollekniv. En god, gammeldags, rimelig speiderkniv er en super tollekniv. Du trenger kniven din til alt fra å åpne hermetikkbokser til å skjære brødskiver og kutte surretau.

Fløyte
Hvis du har med ei fløyte, slipper du å brøle etter hjelp hvis du går deg bort.

Lykt med ekstra batteri
Hvis du på død og liv skal ha med ei lykt på sommertur, er ei hodelykt med led-pærer er å foretrekke.

Kopp, tallerken og bestikk
Det er lurt å ha en sammenleggbar kopp i ei lomme i jakka, slik at det går an å drikke under veis. Hvis du har med papptallerken på tur, tror vi det blir bare på en tur. Vil du spare oppvask, er det lurt å ha med brødposer. Tre en plastpose utenpå tallerkenen når du spiser så kan du ta oppvasken bare ved å ta av plastposen etterpå.

Drikkeflaske
Ta med ei drikkeflaske (gjerne en liter) når du er på tur om sommeren. Fyll den med vann før du går. Du blir tørst av å gå og noe må du hente vann i når du skal lage middag. Vurder selv om du trenger å ha med en termos sommerstid. Termos veier mye og har stort sett like stor nytteverdi som en murstein.

Mat til personlig forbruk
Ta med skikkelig mat når du drar på tur. En porsjon rett i koppen eller en pakke nudler inneholder mindre enn 100 kalorier. Du trenger minst to til tre TUSEN kaloerier pr. døgn når du er på tur.
Rett i koppen, nudler og sjokolade er IKKE turmat og kan aldri erstatte middagen.
Fett trenger du ikke å ha med så mye av i nistepakken. Fett har du med nok av rundt omkring på kroppen. Såkalt lange karbohydrater, som du finner i kornprodukter, er godt drivstoff som sitter lenge i magen. Havregryn eller knekkebrød med havre er ikke dumt. Ris inneholder mest karbohydrater i forhold til vekta, men trenger lang koking. Hvis du skal være på tur mer enn ei uke, bør du vurdere ris i stedet for havregryn.
Til tørrmat er knekkebrød mye lettere å bære enn brød. Bruk smør på skiva og søtt, kaloririkt pålegg. Nugatti inneholder mye godt drivstoff.
Vil du ha noe varmt og lettvindt til frokost, bør du helt seriøst prøve babygrøt. Babygrøt av den groveste sorten har faktisk større næringsverdi enn havregrøt og du slipper koking. Sunt er det også.

Te/kakao/kaffe/rett i koppen Det er godt med en kopp varm drikke før du går i soveposen. Her kan du ty til en kosekopp med rett i koppen. Et lite tips kan være at te ikke lager et salig klin i koppen din, slik rett i koppen kan gjøre.

Mulepose
Hvis du skal ha med sjokolade på tur, så knekk den i småbiter før du drar hjemmefra. Bland gjerne sjokoladen med rosiner, kjeksbiter og nøtter i to-tre plastikkposer. Oppbevar posene i lomma på sekken, slik at du får fatt i dem fort. Hvis du skal ut på tur en varm sommerdag, husk at sjokolade smelter. Prioriter rusiner og nøtter i en sommermulepose.

Noe å skrive på og med
Patruljen vil garantert få oppgaver som krever skriving. Ta med blyant å skrive med for penna fryser hvis det er kuldegrader.

Niste
Vi starter turen om morgenen og lager ikke mat før middag. Mat du skal spise underveis har du med ferdigsmurt. Ikke baser deg bare på sjokolade som niste. Sjokolade er greit hvis du trenger energi fort, men du blir ikke mett av sjokolade.

Dopapir
Ta med ditt eget dopapir så er du sikker på at du har det med. Oppbevar det i en tett(!) plastpose.

Våtservietter
God hygiene er kjempeviktig på tur. Du må vaske hendene etter at du har vært på do og før du spiser. Da er ei brystlomme fullstappa med våtservietter lettvindt.

Fyrstikker/lighter og hårstrikk
Det er stas å tenne bål med bare en fyrstikk, men hvis det høljregner og du er våt på fingrene, kan fyrstikker fort bli gjenstridige. En engagslighter (den med en stor 1 på er enklest å holde i når du er kald på fingrene) virker selv om den har ligget i ei våt lomme. Den varer lenge og er slukner ikke like før veden tenner. Den blåser heller ikke ut så lett som fyrstikker. Skal du likevel ha med fyrstikker, så pass på at du har med nok og pakker dem godt.

Det kan også være lurt å ha med noen pinner finkløyvd tørrved eller en pose tørr bjørkenever lett tilgjengelig i ryggsekken. 

Hvis du har langt hår, er hårstrikk like viktig som fyrstikker når du skal tenne bål. Det er ikke lurt å bøye seg fram og puste på flammene når håret henger ned i ansiktet.

Hvis du trenger det: Kamera, solkrem, skifeller, sangbok.

Patruljeutstyr

Telt/presenning
Hvis du ikke skal på høyfjellet, er det enklere å satse på gapahuk enn telt som overnattingsmulighet. En gapahukpresenning er som regel lettere å bære enn et telt og så er det uendelig mye koseligere å overnatte i en gapahuk der du kan ligge i soveposen foran et knitrende bål og se opp på stjernene før du glir inn i søvnen.

Surretau
Ta med sisaltau uansett hvor eller når du skal på tur. Om ikke annet kan du bli nødt til å lage ei båre. Sisaltau er en del av førstehjelpsutstyret som patruljen SKAL ha med.

Kart og kompass i (vanntett) kartmappe
Hver patrulje må ha med kart over området vi skal inn i og kompass å navigere etter. Ei kartmappe er lurt å ha for å oppbevare kartet og kompasset i.

Førstehjelpsutstyr
Elastisk bind, enkeltmannspakker, plaster, gasbind, kompresser, pyrisept og basimycinsalve. Saks kan være lurt, men du kommer langt med tollekniven også. Husk enkeltmannspakke i brystlomma på skjorta!

Reserve-/nødproviant
Fruktsuppe/sjokolade/snurring på boks fungerer bra som nødproviant. Lag en vanntett pakke med solid plastomslag som patruljen kan ha med på tur etter tur.

Kokeapparat, gryter og brennstoff
Primus er best, men stormkjøkken duger. Husk brennstoff. Ha med minst en liter rødsprit (helst to) til stormkjøkkenet for ei helg. Husk rødsprit til opptenning hvis du har med primus. En enkelt kasserolle på 1,5 liter holder lenge som kjel, enten det er til middagslaging eller vannkoking. Hvis du har med mat som må stekes, trenger du nødvendigvis stekepanne i tillegg. Hvis du ikke er sikker på at patruljen har avtalt å ta med felles mat/kokekar/kokeapparat, MÃ… du ha med ditt eget. Det er surt å gå en hel helg uten mat.

Stearinlys
Varer lenger enn batteriene i lommelykta. Stearinlys varmer bedre enn telys. Kapp stearinlys i to og oppbevar dem i lomma på sekken.

Telefonnummer til hjemmekontakt
Hvis du er på patruljetur er du pålagt å ha med telefonnummer til hjemmekontakten. Husk det!

Øks/tursag
Hver patrulje må ha med minst ei øks og ei sag hver. Gjerne flere. Det trengs mye ved til en hel kveld ved et leirbål.

Speiderhåndboka
Hjelper deg ut av de mest kinkige situasjoner og gir inspirasjon til hvordan du kan gjøre livet enklere og mer komfortabelt når du er på tur.