Nødvendig utstyr

Når du begynner som speider trenger du en del utstyr. Men du er ikke nødt til å rase av gårde til nærmeste sportsforretning og kjøpe det siste nyeste og dyreste du finner. Eldre, brukt utstyr kan ofte være bedre enn nytt, fordi det ble brukt mindre kunststoff i gamle dager. Her har du en del tips og råd.

Uniform

Speiderskjorte og speiderskjerf er selve speiderdrakten. Til den bruker vi enten mørk bukse eller skjørt samt sko som passer til når vi skal være fine (f.eks. når vi går først i 17.maitoget). På tur bruker vi skjorta sammen med høvelige turklær. Skjorte, skjerf og skjerfknute kjøpes på speidersport.no eller brukt via andre speidere.

Merker

På skjorta setter vi merker som viser hvor vi kommer fra, hvilke ferdigheter vi har lært osv. Her ser du hvor du skal sy på merkene. Nye speidere får enhetsmerket og gruppebånd utdelt når de tas opp som speidere etter at aspiranttiden er ferdig. Vi har som tradisjon å ta opp nye speidere på opptakstur på Stykket første helga i advent.

Turutstyr
Et aktivt friluftsliv krever en del utstyr. Utstyr som må tåle røff bruk og holde speiderenvarm og tørr. Prisene på godt turutstyr varierer mye. Det er fullt mulig å bruke mange tusen kroner, men det går også å handle billig og godt . Så lenge barnet vokser er det ingen grunn til å kjøpe det dyreste innen turutstyr.

For unger i voksealderen er brukt utstyr et godt alternativ.

Lederne kan gi nærmere informasjon om hva som kreves av utstyr. Speiderne trenger gode sko/støvler for turbruk. Millitærstøvler kan brukes året rundt. De krever såler og tykke raggsokker om vinteren, men de tørker fort ved bålet når de blir våte. Et tips er å ha med brødposer for å ha utenpå tørr strømpe i en våt støvel. Speiderne må også ha vind/vanntett bekledning og tilgang på en ryggsekk som er god å bære. Sovepose og liggeunderlag er også nødvendig. Det er viktig å tenke på at sovepose og underlag skal tåle utebruk også i den kalde årstiden.Det går an å legge et tynt ull eller fleecepledd inne i soveposen for ekstra varme.

Patruljene har en parafinbrenner til felles bruk. Det er det som fungerer best når det er riktig kaldt. Speiderne må ha alltid ha med eget spisesett, dvs tallerken, kopp og bestikk.

Kartmappe, kompass og kartmappe er viktig å ha med. Ledere sørger for relevant kart når vi skal på tur.

Øks, sag, vannkanner, telt,  osv. har patruljen til felles bruk. Har du likevel ei øks eller sag du kan ta med på tur, er det ikke forbudt å ta det med.

For detaljer se pakkliste sommer og pakkliste vinter.

Kniv er viktig
Kniv er også en viktig del av utstyret til en speider. Speidere som ikke har med kniv på turer og møter, sliter. Kniv trengs til alt fra å skjære opp maten til å kutte greiner og tau. Straffelovens § 352a har riktignok forbud mot å bære kniv offentlig, men dette forbudet har unntak som omfatter bl.a. speidere: «Forbudet gjelder ikke kniv eller annet redskap som brukes til eller bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål».

Speiding er i knivsammenheng «annet aktverdig formål».